Faliújság

Ők ma gyerekek

  ( Gondolatok a rohanó élet közepette)

" Ha ma kihagyod az esti mesét, holnap már lehet, hogy nem is kéri a lányod vagy a fiad. Ha ma nem ülsz oda vele a társasjáték mellé, előfordulhat, hogy a jövő héten már késő lesz. Ők ma gyerekek, s nem pótolhatod be az önfeledt legózást, babázást úgy öt év múlva, amikor már kevésbé szorítanak a megélhetési gondok, amikor már nem kell új szőnyeg vagy függöny az ablakra.

Ha most kihagyod az együttlét meghitt perceit, évek múltán már a meghitt beszélgetéseket sem igénylik. Ha most nem sétálsz velük kézen fogva, akkor pár év múlva végleg elengedik a kezedet, és a kapaszkodó nélkül elsodródhatnak. Visszahozhatatlanok és megismételhetetlenek a gyermekkor napjai, hetei, hónapjai.

Téglák ezek, amelyből, és amelyre a felnőtt élet felépül. Ha sok tégla hiányzik labilis lesz az építmény."

(Ismeretlen szerzőtől)

Novemberi hírlevél

Kedves Szülők!

Szeretettel küldjük Önöknek novemberi hírlevelünket, melyben a hónapot érintő eseményekről adunk tájékoztatást.

Az őszi szünet utáni héten 7-én és 8-án a gyermekek fotózására kerül sor, előzetesen leadott igények alapján. Keddi napon a Csillag, Bárányka és Napsugár csoport szerdán a Holdfény és Szivárvány

csoport gyermeki vesznek részt. Mindkét napon 8 órakor kezdenek a fotósok dolgozni, az imént leírt csoportok sorrendjét követve.

8-án, szerdán az iskolába induló gyerekek a gödöllői Művészetek Házában tekintik meg a Kiskakas gyémánt félkrajcárja című zenés mesejátékot. A részletekről az óvónők adnak tájékoztatást.

9-én, csütörtökön a Szülői Munkaközösség tagjait várjuk 16.00-ra a tárgyalóba.

13-án, hétfőn a Habakuk Bábszínház vendégjátékát tekintjük meg tornatermünkben, melynek címe: A világgá ment Csacsi és Bari. Az előadás díját az Alapítványunk fizeti.

13-án és 14-én ebédbefizetés, 20-án pótbefizetés.

19-én, vasárnap a templomi szolgálatot a Napsugár csoport fogja tartani. További információkkal a csoportos óvónők fognak szolgálni.

20-án madárbemutató (Alapítvány állja a költségeket).

20-24-ei héten minden csoportunk az Arany János év alkalmából családi kör című verset dolgozza fel, összehasonlítva a régi és a mai családi estéket és mindennapokat. Ehhez a témához kapcsolódva november 23-án 16.00-kor óvodánk logopédusa, Singely Andrea Szülők Iskolája programsorozatunk keretében beszél: A média hatása a beszédfejlődésre és a játékkészségre.

27-én, hétfőn médiamentes napot hirdetünk! Amelyik család önkéntesen csatlakozik ehhez a

kezdeményezéshez, kérjük, hogy reggel az óvodába érkezéskor adja az óvó néniknek a televízió távirányítóját, melyet 28-án, kedden adunk vissza. Ezzel az a célunk, hogy az előző heti projektet minden résztvevő család a valóságban is kipróbálja, és ezen az egy estén közös társasjátékkal,

kézműveskedéssel, meseolvasással, szabadon választott közös tevékenységgel EGYÜTT töltsön a család. Esetleg a bátrabbak mellőzhetik a villany felkapcsolását és kizárhatják életükből a többi elektronikai eszközt is. Ezekről az élményekről a gyerekek beszámolhatnak csoportjukban,

reményeink szerint sok gyerek örömmel újságolhatja majd: "Apa újra velünk játszik!" http://www.nemokap.hu/ir/bacsf.htm :)

November 30-án intézményünkben tanfelügyeleti ellenőrzés lesz. Ezen a napon 9 órától a csoportokból kijelölt szülők képviselőit várják a pedagógiai szakértők.

Mindezek megvalósításához Isten áldását kérjük és kívánjuk!

 Gudmann-Bokor Anita intézményvezető

Pécel, 2017. október 30.  


Októberi hírlevél

Kedves Szülők!

Szeretettel köszöntöm Önöket! Az alábbiakban tájékoztatom Önöket óvodánkat érintő közelgő eseményekről. A mai napon jó hangulatú szüreti mulatságon vettek részt a gyerekek, szőlőt préseltek, daráltak, és a tornateremben népi gyerek-és körjátékokat játszottak. Ebédre szüreti gulyást és pogácsát falatoztunk.

Október 2-től, hétfőtől a reggeli áhítatokat itt az óvodában, a tornateremben tartjuk!

Óvodánk születésnapját 2017. október 27-én szerdán tartjuk meg. Erre az alkalomra a Szülőknek készülni nem kell, a délelőtti időszakban, hálaadás után elfogyasztjuk az óvoda közös, nagy születésnapi tortáját. Ezúton kérjük a diétás étkezésben részesülők szüleit, hogy valami finomságról gondoskodjanak gyermekeik részére. Dobozban, névvel ellátva reggel adják be a csoportokba.

A köznevelési törvény az oktatási intézmények részére évente öt napot engedélyez, melyet belső továbbképzésekre, intézményszintű értekezletekre, továbbképzésekre fordítunk. Az első ilyen nevelésnélküli napunk október 9-én, hétfőn lesz. Kérjük a szülőket, hogy ezen a napon gyermekük elhelyezéséről szíveskedjenek gondoskodni. Szeptember 25-től a csoportos faliújságokon jelezhetik azok a Szülők, akiknek nehézséget okoz erre a napra felügyeletről gondoskodni, mert lehetőséget biztosítunk a számukra a Szent Erzsébet Katolikus Óvodában való elhelyezésre.

Nagy örömmel adjuk hírül, hogy a gödöllői Művészetek Háza előadásaira a nagycsoportos, iskolába induló gyermekeinknek bérletet vásároltunk. Az érintett csoportok a következők: Csillag csoport teljes létszámmal, Napsugár csoportból 7 fővel és a Bárányka csoportból 18 fővel vesz részt. Az utazást vonattal oldjuk meg, a törvény által előírt felnőtt kísérő jelenlétével. A Bárányka és a Napsugár csoportban itt maradó kicsikkel összevont foglalkoztatás keretében a Napsugár csoport óvó nénije (Erika) és dajka nénije (Gabriella), valamint a Bárányka csoport dajka nénije (Eszter) lesz. A bérlet és az utazási költség az Alapítványunk jóvoltából, az Önök támogatásával került megvásárlásra. Az őszi Bóbita bérlet programja: - A várkastély titka: október 18., - Kiskakas gyémánt félkrajcárja: november 8., - Óz a nagy varázsló: december 13. Minden előadás 10.00-kor kezdődik.

Óvodánkban az eddigi évek gyakorlatához hasonlóan nem tartunk őszi szünetet! Az iskolák őszi szünete idején (október 30.-november 3.) várhatóan létszámcsökkenésre kell számítanunk. Ezen időszak alatt létszámtól függően csoportösszevonások lesznek. Az óvodai nevelés és a gyermekek ellátása zavartalanul folyik.

A reformáció 500. évfordulója alkalmából Fenntartónk engedélyével minden dolgozónk részt vesz a Sportarénában megrendezésre kerül állami ünnepségen. Miután óvodánk ezen a napon zárva tart, igény esetén a Szent Erzsébet Katolikus Óvoda befogadja a gyerekeket. Kérem, az előre jelző lapon erről is nyilatkozni szíveskedjenek!

2017-ben utolsó nyitvatartási napunk december 20, szerda.

A programokban történő esetleges változásokat időben közöljük Önökkel!

Áldást, békességet és szép őszi napokat kívánok! Szeretettel:

Gudmann-Bokor Anita intézményvezető

Pécel, 2017.szeptember 20.