Csoportok

Csillag csoport

Csoportunkba 26 kiscsoportos korú gyermek jár. Az épület földszintjén található teremben töltjük vidám mindennapjainkat, melyet nagyon szeretünk.

Óvónénik: Ica néni, aki az aula dekorációját készíti, ezzel teszi különlegessé az aulát.

Irénke néni, akivel sokat táncolunk, dajka nénink: Bea néni, aki vidámságával derűt hoz napjainkba.

A beszoktatás alatt nagyon gyorsan összekovácsolódott a kis csapat, szeretik, elfogadják egymást.

Barátságok, kis játszó közösségek alakultak ki.

Nagyon szeretünk barkácsolni, festeni, gyurmázni, sokat énekelünk, verselünk. Szeretjük a körjátékokat, és a táncot.

Célunk, hogy a 3 év elteltével életrevaló, talpraesett, bátor, ügyes gyerekek kerüljenek ki az óvodából, akik szeretik és ismerik szűkebb és tágabb környezetüket, szeretnek tanulni, nyitottak, érdeklődőek a világra.

Napsugár csoport


Középső- és nagycsoportunkba 27 gyermek jár, ebből heten szeptemberben elkezdik az iskolát.

Reggelente örömmel éneklik, tapsolják és mutatják a Napsugaras körben a nevüket, majd Isten dicsőségére sokat éneklünk az áhítatokon, ahol bibliai történeteket is eljátszunk. Szívesen kézműveskedünk még, bábozunk és ismerkedünk a matekika rejtelmeivel. Hetente többször hallgatunk zenét, közösen táncolunk és nagyon sokat játszunk úgy a tágas és világos csoportszobánkban, mint az udvarunkon.

Szeretnénk, ha a Napsugár csoportba járó gyerekek érdeklődő, vidám, egymáshoz szeretettel forduló, testileg és lelkileg egészséges személyiséggé válnának!

Akik ezért igyekeznek a lehető legtöbbet megtenni:

Erika, Judit és Gabi

Bárányka csoport


Idén a bárányka csoportban több változás is történt. Csoportszobát cseréltünk, vegyes csoport lettünk. A bárányka csoport terme a földszinten található, mely tágas és világos. A terem központi részét a játszószőnyeg adja. 5 asztalnál folytathatják a gyerekek a játéktevékenységüket, /rajzolás, mintázás, kézimunka, és asztali kirakók építők, társasjátékok/.

A csoportban két óvónő Mikes Istvánné /Ildikó néni/, Zsuppán Krisztina / Kriszti néni/és egy dajka Tóthné Dobos Eszter /Eszter néni/ várja a gyerekek érkezését. A gyerekek (kicsik, nagyok egyaránt) minden reggel örömmel, és mosolygósan jönnek óvodába, már izgalommal várva az aznapi tevékenységet, és játékot, valamint a barátokkal való találkozást.

A csoportba járó gyerekek szociálisan sokat fejlődtek. A nagyok szívesen és sokat segítenek a kicsiknek. (öltözködés, mosdózás, étkezés...) Többnyire képesek egymást feltétel nélkül elfogadni, és türelmesen végighallgatni társaikat. A konfliktushelyzeteket többé-kevésbé már meg tudják oldani egymás között. Képesek társaiktól bocsánatot kérni, és egymásnak megbocsájtani. A szabályokat igyekeznek betartani, azonban néha szükség van a szóbeli irányításra is. Új baráti kapcsolatok vannak kialakulóban csoportunkban.

A csoportba összesen 18 nagy csoportos kisgyerek és 8 kiscsoportos gyermek jár, 13 lány és 13 fiú.

A bárányka csoportos gyerekek önállósága sokat fejlődött tavaly óta (az újonnan érkezett fiatalabb gyerekeknek társaik segítenek, illetve szükség esetén a csoportban dolgozó felnőttek.) A mosdóhasználat során önállóak lettek, étkezések alkalmával már maguknak terítenek, naposi munkát szívesen vállalnak. A naposnak új feladatai vannak idén, az asztalnál ülő kiscsoportos gyermeknek Ő öni a teát/vizet/kakaót, illetve a levest is Ő szedi ki neki.

Csoportunkban a gyerekek szívesen kapcsolódnak be a közös tevékenységekbe. Jelenleg a konstruáló játék a legjellemzőbb, vannak, akik közösen építenek házat, autószerelő műhelyt, vagy autó illetve vonat pályát, de szerepjátékokat is játszanak már. A lányok főként babáznak, szerepjátékoznak vagy a babakonyhában tevékenykednek, együtt illetve egymás mellett főzőcskéznek, vagy mesekönyvet nézegetnek.

Vannak egyedül játszó gyermekek is, akik autóznak, kirakóznak, vagy önállóan játszanak a babakonyhában. A fiúk általában fiúkkal játszanak, a lányok pedig lányokkal. Azonban ez alól is vannak kivételek: van olyan lány, aki szinte csak a fiúkkal együtt autózik vagy épít. Az együtt játszás során szorgalmazzuk, hogy mindenki beállhasson a játékba.

A szeptemberben érkezett új kiscsoportos óvodásaink hamar átvették a csoportszokásokat, már megtanulták az asztali áldásokat, énekeket együtt éneklik a többiekkel! Sokat segítenek a nagyok, olyan mintha a bárányka csoport egy nagy család lenne.

Szivárvány csoport


Homogén kiscsoportunkba 25 kisgyermek jár, akik, mint a szivárvány színei, különbözőek, mégis egyre inkább egységet alkotnak. Az első félév alatt megismerkedtek az óvodai élet nehézségeivel és szépségeivel. Eleinte mindenkinek nehéz volt a szülőktől való elválás, de előbb-utóbb barátokra és játszótársakra leltek, mostanra szeretettel és bizalommal fordulnak az óvó és dajka nénikhez.
Nagyon szeretik a mesét, az éneklést, a mondókázást, szívesen rajzolnak , festenek, kézműveskednek, és játszanak mozgásos játékokat.
Igyekszünk minél több élményt és tapasztalatszerzési lehetőséget biztosítani nekik, hogy rá tudjanak csodálkozni a teremtett világra, amire nekünk, embereknek kell vigyáznunk. Már most nagy hangsúlyt fektetünk a fenntarthatóságra nevelésre, ezért gyakran használunk újrahasznosítható anyagokat, külön gyűjtjük a papírhulladékot és figyelünk a takarékos vízhasználatra.
Isten csodálatos ajándékaként gondolunk arra, hogy ezek a gyerekek már ilyen kis korukban hallhatnak róla, megtapasztalhatják állandó jelenlétét. Első sorban nem a gondolkodásukra, hanem az érzelmi lényükre szeretnénk hatni ezen a területen is, hiszen tudjuk, hogy csak abból lesz igazi tudás, amihez érzelmek, élmények és tapasztalatok fűződnek.
Hisszük, hogy azok az értékek, amiket "kölcsönkapott" gyermekeinknek átadunk, jó alapot biztosítanak majd eljövendő életükben!
"Neveld a gyermeket a neki megfelelő módon, még ha megöregszik akkor sem tér el attól." (Példabeszédek 22, 6)
Bózsó Andrea, Bene Annamária, Pászti Mihályné Ida 

Holdfény csoport


Középsős csoportunkba 28 gyermek jár. Az új esztendő új gyermekeket és felnőtteket hozott a csoportba, lehetőséget adva ezzel a barátkozásra, kapcsolatépítésre.

Csoportunkat jellemzi a hangos vidámság. Ha egy kicsit döcögősebben is indul a reggel, napközben mindenki megtalálja az érdeklődésének megfelelő tevékenységet, játékot. Kis közösségünkben már szoros baráti kötelékek is kialakultak.

Gyermekeink bátran néznek szembe új kihívásokkal, mint pl. a szekrények rendben tartása és a naposi feladatok elvégzése.

Szeretnek mesélni az élményeikről, kirándulni, barkácsolni, énekelni, társasozni és elmerülni az általuk választott tevékenységekben.

Igyekszünk lehetőséget teremteni arra, hogy az új ismeretekhez sok élmény és egyéni megtapasztalás társuljon. Kitáguljon az ő 4-5 éves világuk és meglássák a körülöttük élőket, az őket körülvevő szép dolgokat, és megismerjék a szerető és megtartó Istent.

Biri Edit, Kiss Noémi, Borbély Anikó